Hakone

Ráno jsme se vzbudili do deště, což nás trochu zklamalo, protože jsme měli naplánovaný výlet do Hakone. Nicméně přesto jsme vyrazili ve složení Ogawa sensei, paní Oka, Terka a já, rychlíkem směr Hakone Jumoto. Tady jsme přesedli na lokálku, která s námi vykodrcala na kopec, kde jsme k obědu vysrkali (už jsem se naučila srkat nudle jako správný Japonec, v Čechách bychom sice spíš řekli jako správné prase, ale v Japonsku srkat u jídla znamená, že to dotyčnému chutná) každý misku nudlí se sansai (divoce rostoucí zelenina – jsou to takové podivné rostlinky a rosůlky, chuť i konzistence prazvláštní, ale je to zajímavé). Pak jsme nasedli na lanovku ne nepodobnou té na Petříně a vyjeli ještě výš.
Tady si neodpustím kulturní vložku, Japonci si očividně libují ve vysvětlujících hlášeních. Celou cestu lokálkou i lanovkou nenechali člověka chvilku v klidu vychutnávat zamžené kopce, z reproduktorů neustále sladký ženský hlas vysvětloval, kudy zrovna jedeme a co je kolem zajímavého. Je to jistě velmi poučné, ale osobně bych se bez toho obešla. On člověk nemusí jezdit do Hakone, stačí jet kamkoliv normálním vlakem, a před každou stanicí mu nejméně dvakrát zopakují, jak se jmenuje příští zastávka, na jaké linky se tam dá přesednout, v kolik jedou navazující vlaky, že se ve vlaku nemá telefonovat, a naopak se má uvolnit místo starším osobám, atd atd.
Zpátky ale do Hakone, nahoře jsme vystoupili do mlhy, deště a zimy a vydali se do místního muzea keramiky. Tam jsme si prohlídli pár pěkných kousků od pradávných dob až po období Edo, a taky pěknou zahradu s bambusy a javory. Pak jsme autobusem přejeli na jiné místo, tam jsme se navzdory nepřízně počasí chvilku procházeli, a nakonec jsme se celí zmrzlí zamířili vyhřát do místních lázní. Japonské lázně opět nezklamaly, bylo to naprosto skvělé, dokážu si představit, že bych tam strávila celý den. Mimo bazénků s termální vodou tam totiž měli i různé odpočívárny, čítárny a osvěžovny a taky nějakou restauraci. Až mi bude z toho tokijského stresu harašit, asi uteču do Hakone.
Pak už nás čekala jen cesta domů.





odpočinek po lázni

Komentáře

Oblíbené příspěvky