Zahrada Sankei (Sankei'en)

Sankeien se nachází v Jokohamě. Nepatří vysloveně mezi nejslavnější místa Japonska, přesto se ale jedná o nádhernou zahradu, ve které se harmonicky snoubí krásná příroda s rozmanitými historickými stavbami převezenými z různých částí země.
Na prohlídku Sankeienu mě pozval pan učitel čaje z Gifu, protože tam náhodou měl cestu spolu se skupinou lidí z univerzity v Gifu, na které pracuje. O krásách této zahrady jsem slyšela již dříve, a tak jsem neváhala a v neděli ráno se vypravila do Jokohamy. Musím říct, že jsem té circa dvouhodinové cesty naprosto nelitovala. Tato zahrada opravdu stojí za to a můžu ji jedině doporučit každému, kdo se zajímá o tradiční Japonsko.

Sankeien založil a v roce 1906 pro veřejnost otevřel obchodník s hedvábím a velký milovník umění Hara Sankei. V průběhu času do zahrady nechal přenést různé cenné budovy z rozličných koutů Japonska a vytvořil tak jedinečnou architektonickou sbírku. Později se ukázalo, že mnohé z budov by bývaly jinak lehly popelem za 2. světové války, nebo by je potkala jiná podobná pohroma. Za Harova života trávili čas v Sankeienu mnozí slavní umělci z Japonska i zahraničí, například Rabíndranáth Thákur.

Dominantou zahrady je třístupňová pagoda datovaná do poloviny 15. století.
Z obytných budov je nejpůsobivější vila Rinšúkaku z poloviny 17. stol., působící velmi vzdušným a lehkým dojmem (sloužila k obývání v letních měsících), uvnitř zdobená tušovými malbami autorů z malířského rodu Kanó.
V Sakeienu je i několik krásných čajových domků, z nichž nejvíc mě zaujala Šunsóro, čajovna postavená bratrem vojevůdce Ody Nobunagy, Odou Urakusaiem, zakladatelem čajové školy Urakurjú, které se momentálně věnuji.
Dále stojí za zmínku Čóšúkaku, zahradní domek velmi netypického tvaru, který nechal postavit 3. šógun z rodu Tokugawa, Iemicu. V neposlední řadě pak tradiční venkovský dům s typickou doškovou střechou.
To vše je zahaleno bohatou zelení (Sankeien se nachází v údolí, takže si člověk ani neuvědomí, že se nachází uprostřed jedné z nejindustriálnějších částí Japonska) a celá atmosféra je velmi uvolněná a přátelská. Nejlépe je vyhradit si na návštěvu celý den a v klidu si všechnu tu krásu vychutnat.
Zde se můžete alespoň trochu pokochat prostřednictvím fotek.

Odkaz: http://www.sankeien.or.jp (Jap/Eng)


Čóšúkaku


květ lotosu

Komentáře

Oblíbené příspěvky